Trevor Noah

Su Trevor Noah mane supažindino mano mieloji kolegė – knygų žiurkė KŽL (https://knyguziurkes.com arba FB “Fantastiškų (-os) knygų žiurkės“). Prieš kelis metus Lina pasiūlė paklausyti jo audio knygą – Gimęs neteisėtai (Born in Crime), kuri dabar jau yra išversta į lietuvių kalbą. Tačiau klausymas audio knygos su pačio autoriaus įgarsinimu, manau, yra žymiai įspūdingesnis, nes gali pagauti Trevor komiko gyslelę klausant knygą. O knyga tikrai verta didelio dėmesio apie jo prisiminimus iš vaikystės, kai Trevor 1984 metais gimė Pietų Afrikos valstybėje apartheido laikais tarp juodaodės mamos ir baltaodžio šveicaro tėvo. Kaip įsivaizduojat, tokia sąjunga Pietų Afrikoje tuo metu buvo draudžiama ir baudžiama penkerių metų kalėjimu, tad knyga kupina juokingai graudžių situacijų, kurias Trevor teko patirti vaikystėje.

Šia knyga mano pažintis ir nutrūko, tačiau giliai išliko atmintyje, kol nepamačiau, kad Trevor atvyksta į Denverį. Dar sausį pamačiau reklamas socialiniuose tinkluose apie jo pasirodymus, bet minimum 200 dolerių be mokesčių už bilietą (o viena gi neisi) nelabai žavėjo, nors po reklamų peržiūrėti jo, kaip komiko, pasirodymai Netflix labai viliojo. Kadangi į pirmus du pasirodymus bilietai buvo iššluoti, Trevor paskelbė papildomą trečią pasirodymą ir, kol perpardavinėtojai (kas mane labai erzina čia Amerikoje) nespėjo išpirkti visų bilietų, galiausiai nusprendėme, kad už 100 dolerių už bilietą be mokesčių galime nueiti. Ir tikrai nepasigailėjome. Trevor anglų kalba labai suprantama, be jokių ypatingų akcentų ir jo juokeliai visai ne buitiniai ir labai intelektualūs, dėl to galiu drąsiai sakyti, kad jis aukšto lygio komikas (nors tuo pačiu jis yra ir rašytojas, laidų vedėjas, prodiuseris, aktorius ir politikos komentatorius), pritraukiantis didžiules sales ne tik Amerikoje, kurioje šiuo metu gyvena, bet ir Europoje bei savo gimtojoje Pietų Afrikoje. Pažiūrėjau, kad jo 2023-2024 metų turai tęsiasi po visą Ameriką, Europoje jis pasirodys Berlyne, Londone ir Paryžiuje, o Pietų Afrikoje net keliuose miestuose.

O kad pajaustum jo juokelius, aišku, reikia jų paklausyti. Man labai patiko jo juokeliai per Netflix apie kovidą, tokie tiesiai į dešimtuką. Jis taip pat ilgą laiką vedė Dienos Šou (The Daily Show) laidą. Trevor labai domisi politika ir dėl to kartais susilaukia kontroversiškų atsiliepimų. Mūsų matytą pasirodymą praėjusią savaitę, Trevor irgi pradėjo nuo Trumpo 🙂 jis labai gerai pamėgdžioja Trump’o balsą ir suskėlė keletą nemirtingų juokelių, kaip atrodys Trump’as kalėjime, jei tai nutiks. Taip pat pašiepė Putiną, Kinijos lyderį, amerikos organizacijų neveiksnumą arba neefektyvumą, įvykį su numuštais Kinijos balionais virš JAV ir kitus politinius įvykius. Pasišaipė iš kalbų- vokiečių ir prancūzų, nesuprasdamas kuo prancūzų kalba jau tokia seksuali, kaip visiems atrodo. Papasakojo juokingų situacijų, kaip dauguma žmonių Pietų Amerikos žemyne į jį kreipiasi ispanų kalba, nepaisant, kad jis eina su savo draugais ir kalba anglų kalba, nes galvoja, kad jis yra iš Dominikos respublikos ar panašių salų/šalių. Pasijuokėme iš avialinijų kainų monopolijos ir kitų komiškų situacijų orouostuose ar skrydžiuose. Taip pat įvardino penkis dalykus, kuriuos mėgsta baltieji (einant nuo galo): 5) mėgsta vaikščioti po muziejus sunėrę rankas už nugaros 4) mėgsta stebėtis viskuo, skėsčioti rankomis ir susižvalgydami su baltaodžiais dėl kažko, kas nevyksta kaip jie norėtų, vartyti akis iš nustebimo 3) mėgsta plaukioti (ir gražiai atrodo plaukiojant, tuo tarpu dėl bėdų su plaukais juodaodžiai nemėgsta plaukioti) 2) mėgsta šokti, bet nemoka – visi baltaodžiai, jo nuomone, nepataiko į ritmą. Visi šitie punktai, ar sutinki su Trevor nuomone, ar ne, buvo tikrai juokingi, tad labai laukėm kas yra pirmoje vietoje, tik deja nusivylėm, nes 1 vietoje buvo “Sweat Caroline“ daina, kuri, nors ir mums girdėta, nesukėlė jokių emocijų. Po renginio paskaitėm, kad amerikiečiams šita daina kaip mums “Trys milijonai“. Pasak Trevor baltaodžiai tiesiog atgyja išgirdę šitą dainą.

O pasirodymą Trevor baigė labai skaudžia amerikoje tema – ginklų tema. Nustebino, kad visus Trevor neigiamus pasisakymus dėl ginklų turėjimo, salė sutiko plojimais, nors bandydamas išvengti kontroversijos Trevor nuolat kartojo, kad jis nei prieš, nei už ginklus, bet tiesa tokia, kad susišaudymo ir žuvusiųjų nebūna be ginklų. Taip pat kėlė klausimą, jei ginklai amerikiečiams reikalingi savisaugai, kam kai kurie žmonės jų turi po penkis ir daugiau? Klausė, ką jie taip gyvenime prisidirbo, kad bijo, jog juos kažkas užpuls ir reikės viso ginklų arsenalo… Ir nesuprato, kodėl JAV konstitucijos antrojo pakeitimo dėl ginklų negalima pakeisti (juk jau vien žodis pakeitimas apeliuoja į galimybę keisti, jei ateityje visiems atrodytų kitaip)? Deja, šita tema skaudi ir mums nesuvokiamas amerikiečių mąstymas.

Nepaisant “Sweat Caroline“ dainos, visi juokeliai buvo geri ir pusantros valandos pasirodymas pilnutėlėje didžiulėje Denverio konferencijų salėje atsipirko su kaupu palyginus su kitais jau girdėtais vietiniais komikais.

Trevor Noah mintis apie “Trevor Noah”

Parašykite komentarą